Koenzym Q10 - důležitá látka nejen pro naši pleť

Koenzym Q10 - důležitá látka nejen pro naši pleť

Koenzym Q10 je pro náš organizmus velice důležitý, dalo by se říci, že tato látka, kterou známe zejména jako přísadu různých kosmetických přípravků, je pro naše tělo naprosto nezbytná. Podílí se na všech pochodech v těle, při kterých se potřebuje a spotřebovává energie. Podporuje tvorbu energie v těle a dodávku kyslíku krvi do všech důležitých orgánů.

Koenzym Q10 byl objeven a izolován v roce 1957 z hovězího masa. Mladý zdravý člověk dokáže udržet normální hladinu této látky příjmem potravy a také vlastní produkcí. Ale tato schopnost bohužel s přibývajícím věkem klesá.

Po dvacátém roce věku dochází k úbytku koenzymu Q10 v organizmu tak, že po čtyřicítce je ho polovina původního množství. To má za následek ztrátu vitality, schopnost koncentrace ale především urychlení stárnutí, a to jak orgánů v těle, tak i kůže, neboť klesá schopnost regenerace buněk v organismu.

Denní dávka Q10, kterou člověk potřebuje je 30 mg. Koenzym Q10 lze zakoupit jako doplněk stravy v lékárnách. Tato látka je však součástí i různých krémů a jiné kosmetiky. A protože nás slova stárnutí a vrásky přímo děsí, je dobré s používáním těchto výrobků začít včas. A to nejen s používáním nočních a denních krémů, ale i make-upů, pleťových masek a tělových olejů či balzámů. Můžete si být jisti, že pravidelným používáním své kůži velmi prospějete.

Q1O je však přítomný v různých potravinách, jako například v hovězím mase, v srdci, játrech, ledvinách, sojovém oleji, sardinkách, makrele či v burských oříšcích. Pokud dáváte přednost spíše přirozenému způsobu udržování vašeho těla a pleti ve formě, doporučuji si dát k obědu pěkně propečený hovězí biftek, k večeři makrelu, u televize pojídat burské oříšky a ve volném čase dopřát své pleti masku, kterou si vyrobíte sami během pár minut (viz. níže).

Maska z pšenice a medu:

  • 2 polévkové lžíce celozrnné pšeničné mouky
  • 1 čajová lžička oleje, např. sojového nebo z pšeničných klíčků
  • 1 čajová lžička medu
  • ½ šálku mléka
Smíchejte mouku a mléko, pak přidejte med a olej.