Sója: Rostlina budoucnosti?

Sója: Rostlina budoucnosti?

V posledních letech se sója stává oblíbenou potravinou nejen mezi vegetariány a vyznavači zdravého životního stylu, ale i mezi těmi, kdo se rozhodli zlepšit si své zdraví a shodit nějaké to kilo. Není divu, sója je totiž z hlediska obsahu bílkovin úžasnou náhražkou masa, mléka či vajec. Neobsahuje však cholesterol ani jiné škodlivé látky, ale naopak svým složením dodává organismu spoustu energie a velice mu prospívá.

Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin a je vysoce ceněna. Pochází z východní Asie a první zmínky o ní sahají až do období před naším letopočtem. Po dlouhou dobu se však o sóji jinde vůbec nevědělo. Průlom nastal až ve dvacátém století, kdy se v souvislosti s americkými válkami v Asii, dostala na americký kontinent a právem si vysloužila velký zájem tamějších vědců. Netrvalo dlouho a sója se stala součástí také evropských jídelníčků.

Díky jejímu složení ji můžeme bezpochyby nazvat pokladnicí zdraví prospěšných látek. Kromě vysokého obsahu lehce stravitelných proteinů, obsahuje také mnohé vitamíny a minerály. Významný je zejména obsah vitamínu B, E, draslíku, vápníku, hořčíku a železa. Kromě toho je sója bohatým zdrojem vlákniny a lecitinu, který prospívá mozku a nervové soustavě. Sóju mohou konzumovat prakticky všichni, kdo na ni netrpí alergií. Pro vysoký obsah proteinů bychom ji však neměli jíst více než třikrát týdně.

Příznivých účinků sóji na lidské zdraví je velké množství, proto se pokusím shrnout alespoň ty nejzásadnější. Kromě již zmíněného pozitivního působení na nervový systém, je sója také osvědčeným bojovníkem s problémy systému kardiovaskulárního. Patří sem zejména úprava vysokého krevního tlaku a prevence aterosklerózy a různých srdečních chorob. Velmi prospěšná je však i pro pohybový aparát. Dokáže totiž potlačit projevy revmatických onemocnění, dny či osteoporózy. Dále působí i proti onemocněním trávicího ústrojí, kam mimo jiné patří pálení žáhy, zácpa, problémy se žaludkem, játry, ledvinami či žlučníkem. Sója bojuje i proti ekzémům, vyrážkám a alergiím. Dokonce se ukázalo, že působí také jako prevence nádorových onemocnění.

Na českém trhu v současnosti existuje nepřeberné množství produktů ze sóji. K těm nejtradičnějším patří jistě sójové boby, které mohou být součástí různorodých jídel. Oblíbené je také tofu, jemný a lehce stravitelný sójový sýr. Dále se na pultech obchodů můžeme setkat se sójovými výhonky, se sójovou moukou, krupicí či majonézou, se sójovými jogurty, oleji, samozřejmě i se sójovými omáčkami a sójovým mlékem. Za nejkvalitnější ze všech produktů je považován tempeh. Jedná se o fermentovaný výrobek, připomínající náš hermelín, který se používá jako plnohodnotná náhrada masa.