Abeceda vitamínů pro zdraví a krásu II - vitaminy rozpustné ve vodě

Abeceda vitamínů pro zdraví a krásu II - vitaminy rozpustné ve vodě

Vitamíny rozpustné ve vodě (hydrofilní) představují rozsáhlou skupinu látek, jejichž metabolizmus je na rozdíl od vitamínů rozpustných v tucích (lipofilní) velice rychlý. Tato vlastnost má za následek, že vitamíny jsou velmi brzy vyloučeny z organizmu, a jejich zásoby tak v těle vystačí maximálně na několik týdnů. Proto je důležité vitamíny rozpustné ve vodě průběžně doplňovat, abychom se vyhnuli jejich nedostatku.
Do této skupiny vitamínů řadíme vitamín C, vitamíny typu B a vitamín H.

•    Vitamín C (kyselina L-askorbová)

Vitamín C je pro lidský organizmus velice důležitý, protože se stará o správnou funkci všech buněk v těle a působí také jako výborný antioxidant. Lidské tělo chrání proti infekcím, podporuje jeho obranyschopnost a zkracuje dobu nachlazení. Je nezbytný pro dobrou stavbu našich kostí, zubů, svalů, cév a pokožky, kterým dodává pevnost a pružnost. Urychluje hojení ran a bojuje s některými viry a karcinogenními látkami. Kromě toho se také podílí na odbourávání cholesterolu, a působí tak preventivně proti kornatění cév.
Vitamín C najdeme zejména v ovoci a v zelenině. K hlavním zdrojům patří citrusové plody, černý rybíz, jahody, kiwi, brambory, brokolice, květák, špenát, paprika, rajčata, také brusinky a šípek. Z živočišných zdrojů jsou to především játra a ledviny. Při nedostatku tohoto vitamínu se může dostavit malátnost, únava a nízká odolnost proti infekcím. Snižuje se také kvalita naší pokožky, vlasů a nehtů. Výrazný nedostatek způsobuje ztrátu zubů, krvácení dásní a také onemocnění zvané kurděje. Naopak vysoké dávky vitamínu C velmi zatěžují játra.

•    Vitamín B1 (thiamin)

Vitamín B1 působí v organizmu jako antioxidant, bojuje proti stárnutí orgánů a pokožky a pomáhá odbourávat škodliviny. Je nezbytný pro chemické reakce, při nichž se v těle přeměňuje glukóza na energii. Působí proti únavě, příznivě ovlivňuje paměť a činnost střev, také udržuje správnou funkci nervového systému a štítné žlázy.
Tělo neumí tento vitamín skladovat, a proto je nutné jej denně doplňovat. Nachází se v kvasnicích, obilných zrnech, v neloupané rýži, v rajčatech, zelí, brokolici a v květáku. Z živočišných zdrojů jsou to játra, srdce a ledviny. Nedostatek vitamínu B1 signalizuje nespavost, podrážděnost, nervová labilita, únava a deprese. Nadbytek se objevuje jen vzácně. Příznakem může být slabost, dechové potíže, nevolnost, otoky či kopřivka.

•    Vitamín B2 (riboflavin)

Vitamín B2 je jedním z nejvíce rozšířených vitamínů. Je důležitý pro dobré vidění a pro dobrý stav pokožky a některých sliznic, zejména sliznice dutiny ústní. Podobně jako vitamín B1 se podílí na energetické přeměně v organizmu. Nachází se jak v živočišných, tak v rostlinných potravinách. Na vitamín B2 je bohaté maso, mléko, vejce, játra, ledviny, kvasnice, obilné klíčky a luštěniny. Jeho nedostatek se projevuje záněty sliznic, spojivek a dásní. Mohou se objevit i poruchy nervového systému a psychiky. Předávkování nehrozí.

•    Vitamín B3 (niacin)

Tento vitamín se vyskytuje ve dvou formách jako kyselina nikotinová a nikotinamid. Podílí se na metabolizmu bílkovin, tuků a sacharidů, je důležitý pro správný vývoj a růst, pro normální činnost nervového systému a udržení psychické rovnováhy. Snižuje účinky halucinogenů, urychluje hojení ran a je nezbytný pro tvorbu pohlavních hormonů. Působí preventivně proti onemocněním srdce a reguluje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Hlavním zdrojem jsou játra, kvasnice, mléko, máslo, vejce, maso, vnitřnosti, obiloviny a luštěniny. Nedostatek vitamínu B3 signalizuje nespavost, podrážděnost a nesoustředěnost. Nadbytek nenastává.

•    Vitamín B5 (kyselina pantothenová)

Vitamín B5 se vyskytuje ve všech tkáních našeho těla, je součástí mnoha enzymů, a účastní se tak řady chemických reakcí. Je velmi důležitý pro zdravé a krásné vlasy, protože má schopnost je regenerovat a hydratovat. Blahodárně působí také na naši pokožku. Obnovuje totiž kožní buňky a bojuje proti zánětům a podráždění. Příznivě ovlivňuje lidskou psychiku, má uklidňující účinky a úspěšně bojuje proti nespavosti a stresu. Vitamín B5 nalezneme především v kvasnicích, ve vejcích, v mléku a v játrech. Jeho nedostatek se projevuje únavou, ztrátou chuti k jídlu, podrážděností, také zácpou. Projevy nadbytku nejsou známy.

•    Vitamín B6 (pyridoxin)

Tento vitamín je známý zejména pro své blahodárné působení na naše nervy. Bojuje totiž proti úzkosti, nervozitě, depresi a jiným nervovým onemocněním. Má velký vliv na kvalitu pokožky a je důležitý pro správný tělesný a duševní vývoj dětí. Působí také jako prevence revmatických onemocnění. Vitamín B6 se nachází zejména v sóji, luštěninách, obilovinách, v rýži, květáku, bramborech a ve fazolích. Z živočišné potravy jsou to játra, ryby, drůbež, vejce a šunka. Při nedostatku mohou nastat komplikace v podobě nervových poruch, depresí a brnění v končetinách. Hrozí také chudokrevnost nebo křeče. Nadbytek může způsobit slabost a poškození nervů.

•    Vitamín B9 (kyselina listová)

Tento vitamín je velmi důležitý pro naši nervovou soustavu a pro správnou tvorbu červených krvinek. Užívat by jej měly zejména těhotné ženy, protože se významně podílí na růstu a vývoji plodu a také na tvorbě nukleových kyselin, tedy nositelů genetické informace. Nedostatek vitamínu B9 v těhotenství může zapříčinit vývojové vady plodu, předčasný porod nebo dokonce potrat. Vitamín najdeme především v zelené listové zelenině, v játrech, fazolích, vejcích, v mléku, kvasnicích, obilovinách a v luštěninách. Jeho nedostatek se projevuje únavou,  poruchami krvetvorby, růstu a trávení. Vitamín je minimálně toxický.

•    Vitamín B12 (kobalamin)

Vitamín B12 je nezbytný pro správnou tvorbu červených krvinek a pro tvorbu nukleových kyselin. Pozitivně ovlivňuje nervový systém a růst. Na rozdíl od ostatních hydrofilních vitamínů se ukládá v játrech a jeho zásoby vystačí až na pět let. Jeho zdrojem je maso, vnitřnosti, mléko a mléčné výrobky, vejce a také mořské řasy. Nedostatek signalizují poruchy růstu a poruchy činnosti nervové soustavy. Hrozí i anémie. Předávkování není možné.

•    Vitamín H (biotin)

Tento vitamín hraje velice důležitou úlohu při metabolických procesech. Účastní se tvorby různých enzymů a také štěpení tuků, bílkovin a sacharidů. Udržuje zdravé nehty, protože bojuje proti jejich štěpení a lámání. Blahodárně působí i na vlasy, zpomaluje totiž jejich vypadávání a vysušování. Reguluje také hladinu krevního cukru, a pomáhá tak při cukrovce. Vitamín H najdeme zejména v játrech, ledvinách, droždí, sójových výrobcích, v ovesných vločkách, ořeších, luštěninách a v rýži. Nepříznivé účinky nedostatku i nadbytku nebyly doposud u nikoho pozorovány.

 

Vitaminy můžete zakoupit v internetovém obchodě A-cosmetics.cz

•    Vitamín C (kyselina L-askorbová)

Vitamín C je pro lidský organizmus velice důležitý, protože se stará o správnou funkci všech buněk v těle a působí také jako výborný antioxidant. Lidské tělo chrání proti infekcím, podporuje jeho obranyschopnost a zkracuje dobu nachlazení. Je nezbytný pro dobrou stavbu našich kostí, zubů, svalů, cév a pokožky, kterým dodává pevnost a pružnost. Urychluje hojení ran a bojuje s některými viry a karcinogenními látkami. Kromě toho se také podílí na odbourávání cholesterolu, a působí tak preventivně proti kornatění cév.
Vitamín C najdeme zejména v ovoci a v zelenině. K hlavním zdrojům patří citrusové plody, černý rybíz, jahody, kiwi, brambory, brokolice, květák, špenát, paprika, rajčata, také brusinky a šípek. Z živočišných zdrojů jsou to především játra a ledviny. Při nedostatku tohoto vitamínu se může dostavit malátnost, únava a nízká odolnost proti infekcím. Snižuje se také kvalita naší pokožky, vlasů a nehtů. Výrazný nedostatek způsobuje ztrátu zubů, krvácení dásní a také onemocnění zvané kurděje. Naopak vysoké dávky vitamínu C velmi zatěžují játra.

•    Vitamín B1 (thiamin)

Vitamín B1 působí v organizmu jako antioxidant, bojuje proti stárnutí orgánů a pokožky a pomáhá odbourávat škodliviny. Je nezbytný pro chemické reakce, při nichž se v těle přeměňuje glukóza na energii. Působí proti únavě, příznivě ovlivňuje paměť a činnost střev, také udržuje správnou funkci nervového systému a štítné žlázy.
Tělo neumí tento vitamín skladovat, a proto je nutné jej denně doplňovat. Nachází se v kvasnicích, obilných zrnech, v neloupané rýži, v rajčatech, zelí, brokolici a v květáku. Z živočišných zdrojů jsou to játra, srdce a ledviny. Nedostatek vitamínu B1 signalizuje nespavost, podrážděnost, nervová labilita, únava a deprese. Nadbytek se objevuje jen vzácně. Příznakem může být slabost, dechové potíže, nevolnost, otoky či kopřivka.

•    Vitamín B2 (riboflavin)

Vitamín B2 je jedním z nejvíce rozšířených vitamínů. Je důležitý pro dobré vidění a pro dobrý stav pokožky a některých sliznic, zejména sliznice dutiny ústní. Podobně jako vitamín B1 se podílí na energetické přeměně v organizmu. Nachází se jak v živočišných, tak v rostlinných potravinách. Na vitamín B2 je bohaté maso, mléko, vejce, játra, ledviny, kvasnice, obilné klíčky a luštěniny. Jeho nedostatek se projevuje záněty sliznic, spojivek a dásní. Mohou se objevit i poruchy nervového systému a psychiky. Předávkování nehrozí.

•    Vitamín B3 (niacin)

Tento vitamín se vyskytuje ve dvou formách jako kyselina nikotinová a nikotinamid. Podílí se na metabolizmu bílkovin, tuků a sacharidů, je důležitý pro správný vývoj a růst, pro normální činnost nervového systému a udržení psychické rovnováhy. Snižuje účinky halucinogenů, urychluje hojení ran a je nezbytný pro tvorbu pohlavních hormonů. Působí preventivně proti onemocněním srdce a reguluje hladinu cholesterolu a tuků v krvi. Hlavním zdrojem jsou játra, kvasnice, mléko, máslo, vejce, maso, vnitřnosti, obiloviny a luštěniny. Nedostatek vitamínu B3 signalizuje nespavost, podrážděnost a nesoustředěnost. Nadbytek nenastává.

•    Vitamín B5 (kyselina pantothenová)

Vitamín B5 se vyskytuje ve všech tkáních našeho těla, je součástí mnoha enzymů, a účastní se tak řady chemických reakcí. Je velmi důležitý pro zdravé a krásné vlasy, protože má schopnost je regenerovat a hydratovat. Blahodárně působí také na naši pokožku. Obnovuje totiž kožní buňky a bojuje proti zánětům a podráždění. Příznivě ovlivňuje lidskou psychiku, má uklidňující účinky a úspěšně bojuje proti nespavosti a stresu. Vitamín B5 nalezneme především v kvasnicích, ve vejcích, v mléku a v játrech. Jeho nedostatek se projevuje únavou, ztrátou chuti k jídlu, podrážděností, také zácpou. Projevy nadbytku nejsou známy.

•    Vitamín B6 (pyridoxin)

Tento vitamín je známý zejména pro své blahodárné působení na naše nervy. Bojuje totiž proti úzkosti, nervozitě, depresi a jiným nervovým onemocněním. Má velký vliv na kvalitu pokožky a je důležitý pro správný tělesný a duševní vývoj dětí. Působí také jako prevence revmatických onemocnění. Vitamín B6 se nachází zejména v sóji, luštěninách, obilovinách, v rýži, květáku, bramborech a ve fazolích. Z živočišné potravy jsou to játra, ryby, drůbež, vejce a šunka. Při nedostatku mohou nastat komplikace v podobě nervových poruch, depresí a brnění v končetinách. Hrozí také chudokrevnost nebo křeče. Nadbytek může způsobit slabost a poškození nervů.

•    Vitamín B9 (kyselina listová)

Tento vitamín je velmi důležitý pro naši nervovou soustavu a pro správnou tvorbu červených krvinek. Užívat by jej měly zejména těhotné ženy, protože se významně podílí na růstu a vývoji plodu a také na tvorbě nukleových kyselin, tedy nositelů genetické informace. Nedostatek vitamínu B9 v těhotenství může zapříčinit vývojové vady plodu, předčasný porod nebo dokonce potrat. Vitamín najdeme především v zelené listové zelenině, v játrech, fazolích, vejcích, v mléku, kvasnicích, obilovinách a v luštěninách. Jeho nedostatek se projevuje únavou,  poruchami krvetvorby, růstu a trávení. Vitamín je minimálně toxický.

•    Vitamín B12 (kobalamin)

Vitamín B12 je nezbytný pro správnou tvorbu červených krvinek a pro tvorbu nukleových kyselin. Pozitivně ovlivňuje nervový systém a růst. Na rozdíl od ostatních hydrofilních vitamínů se ukládá v játrech a jeho zásoby vystačí až na pět let. Jeho zdrojem je maso, vnitřnosti, mléko a mléčné výrobky, vejce a také mořské řasy. Nedostatek signalizují poruchy růstu a poruchy činnosti nervové soustavy. Hrozí i anémie. Předávkování není možné.

•    Vitamín H (biotin)

Tento vitamín hraje velice důležitou úlohu při metabolických procesech. Účastní se tvorby různých enzymů a také štěpení tuků, bílkovin a sacharidů. Udržuje zdravé nehty, protože bojuje proti jejich štěpení a lámání. Blahodárně působí i na vlasy, zpomaluje totiž jejich vypadávání a vysušování. Reguluje také hladinu krevního cukru, a pomáhá tak při cukrovce. Vitamín H najdeme zejména v játrech, ledvinách, droždí, sójových výrobcích, v ovesných vločkách, ořeších, luštěninách a v rýži. Nepříznivé účinky nedostatku i nadbytku nebyly doposud u nikoho pozorovány.